- Úvod
- Víte, že únor je ve Francii palačinkový?:-)
08.02.2016
Celý náš „papitoňácký“ tým miluje Francii a vše co je s ní spojeno a tak nás včera cesta dovedla až do ostravského sídla Alliance-Française , kde jsme měli možnost být u velmi příjemné kulinářské akce v rámci pravidelného clubu cuisine. Připravovaly se „po francouzsku“ dva typy palačinek a sice verze z klasické mouky crêpes a varianta z pohankové mouky galletes, která určitě potěší všechny, kteří nemohou konzumovat moučná jídla.
| |
Hromnice (La Chandeleur), se ve Francii slaví 2. února, tzn. 40 dní po Vánocích. Slovo „Chandeleur“ má původ ve slovíčku „candela“ - svíčka. Pohané svíčkami odháněli zlo, bouře, smrt a vyjadřovali přání, aby zimní setba přinesla dobrou letní žeň. Samotný palačinkový tvar pak připomíná sluníčko, o jehož symbolice, je zbytečné se více rozepisovat:-)Ve Francii palačinkové mánii podléhají i v mateřských školách, kde si děti z domu nosí ingredience na jejich přípravu.
Přiblížit Vám co nejvěrněji vyjímečnou atmosféru z této gastro akce asi nelze, ale rádi se podělíme o zajímavé a originální recepty přímo od nativních francouzek, které s naší asistencí vytvořili velmi chutné les crêpes a jejich slanou verzi galletes, které můžete vylepšit žampióny, šunkou nebo bešamelem. Do sladkých palačinek můžete dát, to co u nás, džem, čokoládu, šlehačku..
|
|
Jak v bretaňském Rennes pějí oslavné ódy na chuť galletes se můžete podívat zde: https://www.youtube.com/watch?v=pBHeTVPSqlo
Při každém fotbalovém utkání se jimi hojně posilují diváci a celý fotbalový tým.
| |
Aby šlo skutečně o správný postup přípravy palačinek, drží Francouzi v jedné ruce palačinkovou pánev s obsahem a ve druhé ruce svírají mince, které symbolizují hojnost-)
Při tom vše doporučují bravurně pánev nadzvedávat a házet palačinkami, nejlépe tak, aby dopadly zpět neporušeny:-) Pro přípravu můžeme vřele doporučit palačinkové pánve, jak jinak než od věhlasného francouzského výrobce De Buyer, které naleznete v široké nabídce na našem eshopu. Více zde. | |
Uvádíme zde recept, pro ty, kteří chtějí potrénovat jazykové znalosti. Pro běžné smrtelníky, je přeložen níže do češtiny:-) Comme ingrédients, vous avez besoin de :
Mesurez la farine et le sucre, et versez-les dans un saladier. Ajoutez quelques pincées de sel. er plusieurs heures).
česká verze: 7 vajec 500g mouky 125 g cukru 7 dl mléka 250 g tuku, nejlépe másla vanilk.cukr, špetka soli |
|
Do mísy dejte mouku, do ní udělejte malou prohlubeň a do ní vlejte vyšlehané vejce. Přidejte rozpuštěný tuk a mléko po částech a míchejte. Přidejte cukr, sůl a vanilk.cukr. Do slané varianty dejte o něco málo cukru (90g ) a klasickou mouku nahraďte pohankovou moukou. Namíchanou směs nechte odpočinou min. 30 min. A potom si najděte pěknou minci do ruky, do druhé pánev a můžete jít smažit. Bon Appetit! | |
|
Váš PAPITON:-) |