- Úvod
- VAŘENÍ, SMAŽENÍ
- Pánve
Pánve
Jak vybrat vhodnou pánev? Odpověď Vám pomůžeme najít v našem "Průvodci pro výběr pánví".
- Akce
- Akce
- Akce
- TOP produkt
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
- Novinka
Jak vybrat správnou pánev ?
Pánev patří mezi nejdůležitější potřeby v kuchyni, proto se při výběru musíte zaměřit především na tyto body:
1) jaký používám sporák - indukční, plynový, elektrický?
Elektrický a plynový sporák zvládne většina nabízených výrobků. Při indukčním vaření je třeba mít na paměti, že pánev musí mít ocelové dno. Na našem eshopu doporučujeme tyto výrobky.
2) z jakého materiálu by měla být pánev vyrobená?
a) Proč si vybratocelovou pánev?
+ocel je zdravotně nezávadná, při smažení se z ní neuvolňují žádné chemické látky
+ ideální pro smažení, pečení, flambování, u celokovových rukojetí i použití v troubě
+výborný rovnoměrný rozvod tepla
+vydrží bez problémů vysoké teploty
+dlouhověký materiál, který vydrží celé generace
+materiál je pevný a odolný, snese i hrubší zacházení s kovovým náčiním
+nepřilnavost materiálu vzniká "zapečením" oleje na povrchu pánve, podobně jako u pánví ocelových. Čím více pánev používáte a dojde k ztmavnutí jeho povrchu, tím je nepřilnavost větší.
- pro slabší jedince je to snad větší hmotnost pánve :-)
Přední francouzský výrobce de Buyer nabízí pánve z bílé a modré oceli.
- pánve z bílé oceli jsou určená po profesionální použití. Perfekní rozvod tepla. Vhodná pro veškeré typy sporáků i indukční. Ideální pro smažení i pečení.
- pánve z modré oceli jsou určená pro domácí použití a poloprofesionály. Vhodné pro pečení i smažení. Nevhodné pro indukci.
Údržba: Ocelové pánve se nemyjí v myčce a není vhodné na mytí používat drátěnky nebo chemické přípravky. Nenechávejte pánev mokrou, řádně ji vysušte ubrouskem a vytřete olejem. V případě správné údržby bude ve Vaší rodině po generace.
b) Proč si vybratpánev s nepřilnavým povrchem?
- jedná se o hliníkové pánve potažené vrstvou teflonu. Méně odolné než ocelové.
+/- povrch má skvělé nepřilnavé vlastnosti, ale je velmi měkký a dá se snadno poškrábat.
+ v případě použití nových tvrzených povrchů částečně dokáže odolat i použití kovového náčiní.
- hliník není pro styk s potravinami příliš vhodný, proto musí být opatřen ochrannou vrstvou
- riziko deformace pánve při vysokých teplotách
+ některé z nich jsou vhodné pro profesionální použití.
+ nízká hmotnost
+ nižší pořizovací cena
c) Proč si vybrat nerezovou pánev?
+ využívána mnoha profesionálními kuchaři. Výhodou vícevrstvé dno. Rychlý a rovnoměrný rozvod tepla po celé pánvi.
+ správné a rovnoměrné umístění zajistí, že se teplo rozvádí rychle a pokrmy pak vydrží dlouho horké i po vypnutí zdroje
- nutno používat olej, jinak dojde k připečení
- horší nepřilnavé vlastnosti pánve
- komplikované mytí zapečených pokrmů
d) Proč si vybratměděnou pánev?
+ vrcholný výrobek pro vytvoření kulinářského umění.
+ špičkový světoví kuchaři ji používají z důvodu výborného rozvodu tepla ve velice krátkém čase
+ měď je vynikající tepelný vodič, používání měděného nádobí šetří energie
+ dochází k rovnoměrnému zahřívání nejen dna, ale i stěn pánve. Z tohoto důvodu se hodí k vaření citlivých potravin jako jsou omáčky a krémy.
+ vhodné na všechny typy sporáků včetně indukce
- vyšší pořizovací cena
e) Proč si vybrat litinovou pánev?
+ přírodní litina je zdravotně nezávadná, při smažení se z ní neuvolňují žádné chemické látky.
+ výborný rovnoměrný rozvod tepla
+ vydrží bez problémů vyšší až vysoké teploty
+ litina je dlouhověký materiál, který vydrží celé generace
+ materiál je pevný a odolný, snese i hrubší zacházení s kovovým náčiním
+ nepřilnavost materiálu vzniká "zapečením" oleje na povrchu pánve, podobně jako u pánví ocelových. Čím více pánev používáte a dojde k ztmavnutí jeho povrchu, tím je nepřilnavost větší.
- litina je velice pevný materiál, ale jeho přirozenou vlastností je křehkost. V případě pádu na tvrdou podlahu by mohlo dojít k jejímu poškození.
Údržba: Litinové pánve se nemyjí v myčce a není vhodné na mytí používat drátěnky nebo chemické přípravky. Nenechávejte pánev mokrou, řádně ji vysušte ubrouskem a vytřete olejem. V případě správné údržby bude ve Vaší rodině po generace.
3) Pro jaký účel budu pánev využívat?
a) paella pánve
d) fritovací pánve
e) pánve pro pečení a smažení
4) Z jakého materiálu je držadlo pánve
- pánve pro profesionální použití mají kovové nehořlavé rukojeti
5) Tvar pánve
- v sortimentu lze mimo klasických kulatých pánví nalézt pánve oválné, pánve hranaté nebo wok pánve.