- Kategorie blogu
- Články
- Poradna
- Odzkoušené recepty
Průvodce při výběru pánví
Pánev patří mezi nejdůležitější potřeby v kuchyni, proto se při výběru musíte zaměřit především na tyto body:
1) Jaký používám sporák - indukční, plynový, elektrický?
Elektrický a plynový sporák zvládne většina nabízených výrobků. Při indukčním vaření je třeba mít na paměti, že pánev musí mít ocelové dno. Na našem eshopu doporučujeme tyto výrobky.
2) Z jakého materiálu by měla být pánev vyrobená?
a) Proč si vybratocelovou pánev?
+ocel je zdravotně nezávadná, při smažení se z ní neuvolňují žádné chemické látky
+ ideální pro smažení, pečení, flambování, u celokovových rukojetí i použití v troubě
+výborný rovnoměrný rozvod tepla
+vydrží bez problémů vysoké teploty
+dlouhověký materiál, který vydrží celé generace
+materiál je pevný a odolný, snese i hrubší zacházení s kovovým náčiním
+nepřilnavost materiálu vzniká "zapečením" oleje na povrchu pánve, podobně jako u pánví ocelových. Čím více pánev používáte a dojde k ztmavnutí jeho povrchu, tím je nepřilnavost větší.
- pro slabší jedince je to snad větší hmotnost pánve :-)
Přední francouzský výrobce de Buyer nabízí pánve z bílé a modré oceli.
- pánve z bílé oceli jsou určená po profesionální použití. Perfekní rozvod tepla. Vhodná pro veškeré typy sporáků i indukční. Ideální pro smažení i pečení.
- pánve z modré oceli jsou určená pro domácí použití a poloprofesionály. Vhodné pro pečení i smažení. Nevhodné pro indukci.
Údržba: Ocelové pánve se nemyjí v myčce a není vhodné na mytí používat drátěnky nebo chemické přípravky. Nenechávejte pánev mokrou, řádně ji vysušte ubrouskem a vytřete olejem. V případě správné údržby bude ve Vaší rodině po generace.
b) Proč si vybratpánev s nepřilnavým povrchem?
- jedná se o hliníkové pánve potažené vrstvou teflonu. Méně odolné než ocelové.
+/- povrch má skvělé nepřilnavé vlastnosti, ale je velmi měkký a dá se snadno poškrábat.
+ v případě použití nových tvrzených povrchů částečně dokáže odolat i použití kovového náčiní.
- hliník není pro styk s potravinami příliš vhodný, proto musí být opatřen ochrannou vrstvou
- riziko deformace pánve při vysokých teplotách
+ některé z nich jsou vhodné pro profesionální použití.
+ nízká hmotnost
+ nižší pořizovací cena
+ jednoduchá údržba
c) Proč si vybrat nerezovou pánev?
+ využívána mnoha profesionálními kuchaři. Výhodou vícevrstvé dno. Rychlý a rovnoměrný rozvod tepla po celé pánvi.
+ správné a rovnoměrné umístění zajistí, že se teplo rozvádí rychle a pokrmy pak vydrží dlouho horké i po vypnutí zdroje
- nutno používat olej, jinak dojde k připečení
- horší nepřilnavé vlastnosti pánve
- komplikované mytí zapečených pokrmů
d) Proč si vybratměděnou pánev?
+ vrcholný výrobek pro vytvoření kulinářského umění.
+ špičkový světoví kuchaři ji používají z důvodu výborného rozvodu tepla ve velice krátkém čase
+ měď je vynikající tepelný vodič, používání měděného nádobí šetří energie
+ dochází k rovnoměrnému zahřívání nejen dna, ale i stěn pánve. Z tohoto důvodu se hodí k vaření citlivých potravin jako jsou omáčky a krémy.
+ vhodné na všechny typy sporáků včetně indukce
- vyšší pořizovací cena
e) Proč si vybrat litinovou pánev?
+ přírodní litina je zdravotně nezávadná, při smažení se z ní neuvolňují žádné chemické látky.
+ výborný rovnoměrný rozvod tepla
+ vydrží bez problémů vyšší až vysoké teploty
+ litina je dlouhověký materiál, který vydrží celé generace
+ materiál je pevný a odolný, snese i hrubší zacházení s kovovým náčiním
+ nepřilnavost materiálu vzniká "zapečením" oleje na povrchu pánve, podobně jako u pánví ocelových. Čím více pánev používáte a dojde k ztmavnutí jeho povrchu, tím je nepřilnavost větší.
- litina je velice pevný materiál, ale jeho přirozenou vlastností je křehkost. V případě pádu na tvrdou podlahu by mohlo dojít k jejímu poškození.
Údržba: Litinové pánve se nemyjí v myčce a není vhodné na mytí používat drátěnky nebo chemické přípravky. Nenechávejte pánev mokrou, řádně ji vysušte ubrouskem a vytřete olejem. V případě správné údržby bude ve Vaší rodině po generace.
3) Pro jaký účel budu pánev využívat?
a) paella pánve
d) fritovací pánve
e) pánve pro pečení a smažení
4) Z jakého materiálu je držadlo pánve
Pánve pro profesionální použití mají kovové nehořlavé rukojeti.
5) Tvar pánve
V nabídce lze mimo klasických kulatých pánví nalézt pánve oválné, pánve hranaté (ideální na smažení ryb) nebo wok pánve.
6) Velikost pánve
Před nákupem si dobře promyslete pro kolik osob by měla být určena. Rozměr 30cm odpovídá 3-4 členné rodině.