- Úvod
- Postup na výrobu domácího přepuštěného másla podle našich babiček - GHI
Postup na výrobu domácího přepuštěného másla podle našich babiček - GHI
Přepuštěné máslo znaly už naše babičky a s oblibou jej používaly v kuchyni. Kostku másla - nejlépe domácího (250g, ale i více, pak je čas, který věnujete přípravě o něco delší)rozpustíte na ohni a jakmile začne probublávat, ztlumte intenzitu žáru na minimum. Doporučujeme hrnec se silnějším dnem - dvouplášťový. Takto nechte probublávat 30-40 min.Pokud máte másla více, přizpůsobte tomu i čas vaření. Na dně se Vám začne usazovat bílkovina a na povrchu pěna. Že už je GHI hotovo poznáte podle toho, že přestanete slyšet bublavý zvuk.Máslo nechte mírně zchladnout a přeceďte přes silnější gázunebo plátýnko. Takto přepuštěné máslo vám vydrží v uzavřené sklenici v chladu dlouho.
Pro zájemce ještě videonávod, který najdete zde.